EIK pressiteade: elementaarse tehnilise teabe riiklik tsenseerimine on lubamatu

google_dns
Eesti Maksu- ja Tolliameti esindaja Svjatoslav Podgornõi saatis onlinekasiino.ee veebihaldurile Rainer Roometile lakoonilise ja vigases eesti keeles ultimaatumi, kus nõudis koheselt alternatiivsete nimeserverite kasutuse õpetuse eemaldamist veebilehelt, ähvardades vastasel korral kogu domeeni riiklikult blokeerida. Kuna aega anti vaid 16 tundi ja portaalipidaja oli puhkusel, siis domeen ajutiselt ka blokeeriti.

Juhend õpetas tavakasutajale kuidas kasutada oma arvutis kohaliku internetiteenuse pakkuja nimeserverite asemel Google’i nimeservereid (aadressidega 8.8.8.8 ja 8.8.4.4). Kuna EMTA poolt hallatav kaughasartmänguteenuste tsensuur toimub Eesti nimeserverite tasemel, siis kasutades Google’i nimeservereid on võimalik niimoodi ka riiklikust veebitsensuurist mööda saada.

“Seadus võimaldab nõuda hasartmängu pakkumiseks kasutatava teabe mahavõtmist, aga antud juhul ei tegelenud veebileht hasartmängu pakkumisega, ega pakkumiseks kasutatava teabe levitamisega, vaid levitas puhttehnilist teavet selle kohta, kuidas vahetada arvutis nimeserverid töökindlamate Google’i nimeserverite vastu,” ütles EIK juhatuse aseesimees Elver Loho. “Tegu on elementaarse tehnilise teabega, mida iga IT-ga rohkem kokku puutunud inimene teab ja tunneb. Sellise teabe leviku piiramine riikliku ultimaatumiga ja ähvardusega blokeerida kogu domeen on lubamatu ning on tõenäoliselt konfliktis põhiseaduse § 45-ga.”

Loe edasi: http://kogukond.org/2013/10/pressiteade-elementaarse-tehnilise-teabe-riiklik-tsenseerimine-on-lubamatu/