FW: RIA hoiatab võrguseadmete vastu suunatud rünnete eest

 

 

From: Meedia <meedia-bounces@lists.ria.ee&gt; On Behalf Of Helen Uldrich
Sent: neljapäev, 26. juuli 2018 13:26
To: meedia@lists.ria.ee
Subject: [RIA] RIA hoiatab võrguseadmete vastu suunatud rünnete eest

 

RIIGI INFOSÜSTEEMI AMET
26.07.2018

 

RIA hoiatab võrguseadmete vastu suunatud rünnete eest

Uuendamata tarkvaraga võrguseadmed seavad ohtu inimeste privaatsuse ja turvalisuse.

 

Viimase paari päeva jooksul on sagenenud ründed võrguseadmete vastu, mille vananenud tarkvaras olevat turvanõrkust kasutades on ohus inimeste privaatsus. Näiteks on kurjategijatel võimalik pealt kuulata võrguliiklust ning seeläbi varastada krediitkaardi andmeid, kasutajatunnuseid ja paroole. 

 

Ohvriks võivad langeda kõik ettevõtted ja eraisikuid, kes kasutavad Mikrotik võrguseadmeid, peamiselt ruutereid. Riigi Infosüsteemi Ameti (RIA) hinnangul kasutab umbes 95 % inimestest avalikes Mikrotik seadmetes uuendamata tarkvara.

 

„Küberrünnaku ohvriks langemise vältimiseks tuleb uuendada seadmete tarkvara uusimale versioonile (https://mikrotik.com/download). Juhul kui seade on juba kompromiteeritud, soovitame taastada tehase algseaded, uuendada Mikrotik seadmete tarkvara, vahetada ära kasutajatunnused ja paroolid. Samuti tuleb käsitsi taastada kõik seadistused, sealhulgas tulemüürireeglid,“ selgitas CERT-EE juht Tõnu Tammer.

 

„Nii nagu arvutis tuleb programme regulaarselt uuendada, tuleb värskendada ka kõigi teiste võrguseadmete tarkvara. Soovitame kindlasti piirata ligipääsu seadmete haldusliidestele ja teistele teenustele, mis ei pea olema avalikult internetist kättesaadavad,“ märkis Tammer.

 

Lisalugemist RIA kodulehelt: https://www.ria.ee/ee/miks-ei-ole-moistlik-koiki-teenuseid-internetis-hoida.html .

Lugupidamisega

Helen Uldrich
RIA kommunikatsioonijuht
51 65258