Fotograaf annab nõu: Kuidas teha nutitelefoniga ilusaid talviseid pilte?

Suureks rõõmuks on lumi jällegi Eestimaale naasnud ning piltilus talvine loodus tekitab meis kõigis soovi end ümbritsevat jäädvustada. Seda enam, kui on käepärast nutitelefon, mille pildikvaliteet ja kaamerafunktsioonid võimaldavad teha äärmiselt kvaliteetseid fotosid. Fotograaf Andres Raudjalg katsetas talvises looduses Samsung Galaxy A5 kaamerat ning jagab koos Samsungi tooteeksperdi Henry Tiitusega nippe, mida on vaja teada, et jäädvustada erilised hetked talvistes ilmastikuoludes võimalikult tõetruult.

Nutitelefonid on tänapäeval varustatud väga heade kaamera omaduste ja funktsioonidega ning on tehtud kasutajale võimalikult loogiliseks ja sõbralikuks – ka kõige erilisemad sündmused saab jäädvustada vaid sekunditega. Ent nagu profikaamerategi puhul, tulevad ka nutitelefonidega pildistades kasuks mõningad eelteadmised, et kaunis vaatepilt ei jääks tagasihoidlik, vaid selline, nagu me sooviksime.

“Galaxy A nutitelefonidel on olemas PRO-režiim, millega on võimalik sättida ISO ehk sensori valgustundlikkust, säri kompensatsiooni ja valge tasakaalu, mis annab pildistamisel rohkem võimalusi,” selgitab fotograaf Andres Raudjalg. Kaameraga pildistades tuleb igal fotograafil arvestada ka valguse suuna ja langemise nurgaga. “Hea pilditulemuse saavutamiseks on soovitatav jälgida, et pildistatav objekt oleks piisavalt hästi valgustatud,” lisab Raudjalg.

Talvistes oludes tuleb arvestada ka lume peegeldusega, mistõttu jõuab kaamerasilma tavapärasest rohkem valgust. Seetõttu võib kaamera automaatika valgust valesti mõõta ja tulemuseks on tumedam pilt. “Selle vastu aitab säri kompensatsioon ehk pildi manuaalne helendamine, et lumi ei jääks pildil hall, vaid ikka ilus valge,” toonitab Raudjalg. “Lisaks eeltöötlusele, st valguse, säri jm paikasättimisele on oluline ka pildi järeltöötlus, mis võimaldab mängida kontrastsuse ja värvidega – see annab pildile täiesti uue ilme”.

Lisaks soovitab fotograaf talvel välja pildistama minnes soojalt riietuda ja külma ilma korral kanda kindaid: “Telefoniga pildistades on soovitav kasutada spetsiaalselt puutetundliku ekraani jaoks mõeldud sõrmikuid.” Samuti on soovitatav alustada pildistamist kaugelt, liikudes objektile lähemale, et vältida lumejälgede sattumist kaadrile ning pigem teha rohkem kui vähem pilte. “Tuleb olla julge – katsetada erinevaid vaatenurki, pildistamisvõtteid ning vajadusel visata pikali, kükitada, ronida ja eksperimenteerida,” julgustab fotograaf Andres Raudjalg.

Samsung Electronics Baltics tooteekspert Henry Tiitus soovitab igaühel enne pildistama asumist üle vaadata, kas nutitelefonil on aktiveeritud Quick Launch funktsioon, mis laseb teha pilte lukustatud ekraanilt. “Quick Launch funktsiooniga on varustatud kõik uued Galaxy A seeria telefonid, mis võimaldavad kaamerale ligipääsu vähem kui sekundiga. See võimaldab saad püüda igat olulist hetke ja jagada neid sõpradega muretsemata, et oluline hetk kaamera käivitumise tõttu tabamata jääb,” selgitab Tiitus.

Nagu igal ajal, tuleb ka talvistes ilmastikuoludes tehnikaga ettevaatlik olla. Telefon võib lumme libiseda ja niiskuskahjustuse saada või ekraan maha kukkudes puruneda. “Sellele mõeldes on Samsung välja töötanud klientidele tasuta Galaxy Care kindlustuse, mis võimaldab igas olukorras rahus südamel telefoni kasutada, ülemäära telefoni turvalisuse üle muretsemata,” lisab Tiitus.

Samsungi tooteeksperdi sõnul on paljude jaoks profifotokaamerad raskesti kasutatavad ja nõuavad põhjalikke eelteadmisi ning seetõttu kasutatakse pildistamiseks tihtipeale automaatset režiimi, mis kasutab ainult väikese osa kaamera funktsioonidest ja võimalustest. “Neile, kes ei ole profifotograafid, on Samsungi Galaxy A5 ja A3 nutitelefonid ideaalne vahend, et saada kaamerakvaliteediga pilte.”
Samsung Pilt 1 Samsung Pilt 2 Samsung Pilt 3