Foto Karli Luik

Tallinna Ülikooli Balti Filmi- ja Meediakooli kinosaali ametlik avamine

Foto Karli Luik
Foto Karli Luik

Tallinna Ülikooli Balti Filmi- ja Meediakool avab 14. märtsil kell 15.00 ametlikult oma uue kinosaali, mis on varustatud kaasaegseima projektsiooni ja helitehnikaga. Saalis on kasutusel Eestis esimene 4K resolutsioonis digitaalne kinoprojektor.Avaüritusel peab ettekande Sony Digital Cinema Euroopa müügijuht Tore Mortensen, kes räägib Sony uuema põlvkonna projektori tehnilistest võimalustest ning digitaalse kino tehnilisest arengust. Külalisi tervitavad Tallinna Ülikooli rektor professor Tiit Land ja Balti Filmi- ja Meediakooli direktor Katrin Saks.

Avamisüritusel linastub 4K resolutsioonis Quentin Tarantino värske linateos „Vabastatud Django“ (USA 2012, 165 min). Huvilistel on võimalik külastada kinosaali projektsiooniruumi ning teha ringkäik Balti Filmi- ja Meediakooli ruumides.

Kinosaali on installeeritud Sony SRX-R515 digiprojektor, mis töötab 4K resolutsioonis (4,096 × 2,160 pikslit). Tegemist on esimese 4K resolutsioonis projektoriga Eesti kinodes, mis võimaldab ekraanil saavutada üliteravat kujutist.

Saalis on kasutusel Dolby Surround 7.1 ruumiline heli. Kinosaali helitehnika lahenduse töötas välja Anders Uggelberg Rootsi firmast Procella Audio.

Kinosaali seadmed tarnis ja paigaldas OÜ Digital Emotions. SONY 4K digiprojektori lõpphäälestuse viis läbi Miterassa OÜ.

105-kohaline kinosaal on kasutusel ka loengu- ja konverentsisaalina.

Esmaspäeva õhtuti toimuvad kinosaalis Tallinna Ülikooli üliõpilastele suunatud NOVA kinoklubi avatud seansid, kus näidatakse Euroopa Filmiakadeemia auhindu pälvinud filme. Saalis leiavad aset ka tudengifilmide esilinastused ning kohtumisõhtud autoritega. Kinosaal saab olema tudengifilmifestivali Sleepwalkers toimumiskohaks. Lähiajal on plaanis alustada ka regulaarsete kinoseanssidega.

Balti Filmi- ja Meediakool loodab, et tipptasemel kinosaali olemasolu rikastab nii kogu Tallinna Ülikooli akadeemilise pere kui ka laiema üldsuse filmivalikut ning annab kinokülastajale meeldejääva filmielamuse.

TLÜ Balti Filmi- ja Meediakooli uus maja Nova avati 26. septembril 2012. aastal. Nova majas on pinda ligi 4000 ruutmeetrit. Hoones on lisaks kinosaalile ja auditooriumitele kaasaegne tootmiskompleks filmipaviljoni, telestuudio, heli- ja montaažiruumidega. Majas asub ka MTÜ Eesti Digikeskus filmide järeltootmiseks ja Eesti Kunstiakadeemia animatsiooni osakond.

Tallinna Ülikooli Balti Filmi- ja Meediakool asutati 2005 aastal. Kool on ainuke Põhja- Euroopa filmi- ja meediakool, kus õpingud toimuvad peamiselt inglise keeles. BFMis on võimalik kõrgharidust omandada kolmel erineval suunal: filmikunst, audiovisuaalne meedia ja ristmeedia tootmine. Õpingud toimuvad multikultuurses keskkonnas ja kool keskendub teoreetilise õppe ühendamisele praktikaga. Hetkel õpib koolis üle 400 üliõpilase, 65 neist on välismaalased 25st erinevast riigist.

Kinosaal asub Tallinna Ülikooli Balti Filmi- ja Meediakooli NOVA majas 4. korrusel ruumis N406.